Najpierw zamawia kobieta, a potem mężczyzna. Tak samo obsługa kelnerska powinna najpierw podawać potrawy kobiecie. Zasada obowiązuje też przy nalewaniu i podawaniu napojów.
Jak kelner powinien przyjąć zamówienie?
Jeśli goście zapoznają się z menu, kelner podchodzi do nich i z zainteresowaniem pyta, czy może przyjąć zamówienie. Powinien kierować się wtedy następującymi zasadami: przyjąć właściwą postawę, stanąć po lewej stronie gościa, odpowiadać na pytania gości, doradzać przy wyborze potraw i napojów.
Kto wybiera stolik?
Gdy przechodzimy przez salę sami, bez pomocy obsługi, pierwszy idzie mężczyzna, wybiera stolik, pyta, czy odpowiada on towarzyszce, odsuwa jej krzesło z lepszym widokiem na salę i siada przy stoliku po jej lewej stronie. Obsługa kelnerska rozpoczyna się od podania karty, zawsze z prawej strony.
Czy trzeba rezerwować stolik w restauracji?
Po pierwsze, nie w każdej restauracji jest możliwość rezerwacji. W innych, mimo, że nie jest to obowiązek, to zwyczajnie trudno będzie Ci znaleźć wolny stolik np. w piątek czy sobotę wieczór.
Czy powinno się skladac talerze w restauracji?
Nie należy odbierać posiłków bezpośrednio z rąk kelnera lub ściągając mu talerzez z tacy (UWAGA! może to być niebezpieczne!). Podobnie po zjedzeniu posiłków nie składamy wszystkich talerzy na jedną „stertę”, ale pozostawiamy w tym miejscu, w którym postawił nam je kelner.
Kto wybiera stolik?
Gdy przechodzimy przez salę sami, bez pomocy obsługi, pierwszy idzie mężczyzna, wybiera stolik, pyta, czy odpowiada on towarzyszce, odsuwa jej krzesło z lepszym widokiem na salę i siada przy stoliku po jej lewej stronie. Obsługa kelnerska rozpoczyna się od podania karty, zawsze z prawej strony.
Czy trzeba rezerwować stolik w restauracji?
Po pierwsze, nie w każdej restauracji jest możliwość rezerwacji. W innych, mimo, że nie jest to obowiązek, to zwyczajnie trudno będzie Ci znaleźć wolny stolik np. w piątek czy sobotę wieczór.
Kto składa zamówienie w restauracji?
Najpierw zamawia kobieta, a potem mężczyzna. Tak samo obsługa kelnerska powinna najpierw podawać potrawy kobiecie. Zasada obowiązuje też przy nalewaniu i podawaniu napojów.
Co robi kelner z lewej strony?
LEWA STRONA: Czyszczenie obrusa z lewej strony, Stawianie miseczki do mycia rąk, Stawianie talerzyka na pieczywo, Kelner powinien ustawić się też po lewej stronie klienta, gdy doradza mu w wyborze dania.
Czego nie wolno robić w restauracji?
Zaczynanie jedzenia wtedy, kiedy inni jeszcze nawet nie zasiedli do stołu, dmuchanie na gorące potrawy, rozmawianie z pełnymi ustami, kichanie i kasłanie nad potrawami oraz odsuwanie talerza na bok po skończonym posiłku to najczęstsze błędy w trakcie biesiad.
Czy zabierac paragon z restauracji?
Po otrzymaniu rachunku nie sprawdzamy go i nie komentujemy. Odliczamy pieniądze tak, by nie było reszty. Powinny to być same banknoty, nie pogniecione i starannie ułożone i uszeregowane według nominałów. Napiwek dajemy w wysokości co najmniej 10% (przy cenie posiłku do 100.00 zł) lub 5% (gdy jest wyższa).
Jak jeść chleb w restauracji?
Sposób jedzenia Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np.
Czy za rezerwację stolika się płaci?
Często właściciele klubów ustalają stawkę za rezerwację stolika, miejsca czy loży. Stawki są uzależnione od wielkości miejsca i jego dostępności. Im większa loża czy prywatna sala, tym opłata się zwiększa. Jest to dość popularna praktyka podczas rezerwacji grupowych.
Jak długo można siedzieć w restauracji?
Jak poprosić o resztę w restauracji?
Jako strona zapraszająca prosimy o rachunek dopiero wtedy, gdy stwierdzimy, że nasi goście skończyli konsumpcję. Sami zaś staramy się jeść tak, by odłożyć sztućce jako ostatni. Tego wymaga savoir vivre.
Czego nie kroimy nożem?
– krojenie nożem tego, czego kroić nożem nie wolno: ziemników i innych warzyw, kotletów mielonych i pulpetów, gołąbków, naleśników, pierogów, omletów, filetów z ryby, pasztecików i pasztetów.
Co się podaje z lewej strony?
Etykieta wymaga, aby z prawej strony podawać kartę menu, a z lewej czyste talerze. Obsługa gości to przede wszystkim ustalone zasady savoir – vivre. Każdy kelner pracujący w porządnym lokalu gastronomicznym, powinien kierować się zasadami dotyczącymi obsługi gości, wyniesionymi ze szkoły lub szkoleń.
Z której strony podaje się jedzenie?
potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
Jakie są obowiązki kelnera?
Do najważniejszych zadań zawodowych kelnera należy przede wszystkim przygotowanie sali konsumenckiej do obsługi gości, a także serwowanie im potraw i napojów. Równie ważnym zadaniem jest doradzanie klientom i udzielanie informacji na temat oferowanych dań.
Czy kelner powinien pytac czy wszystko smakuje?
Niestety za pytaniem „czy smakowało” nie stoi prawdziwa intencja dowiedzenia się czy naprawdę smakowało. Nie stoi też chęć głębszej analizy oceny klienta – pytając np. „jak smakowało/jak państwo oceniają potrawę?” dajemy więcej pola do popisu naszemu klientowi.
Jak być dobrym kelnerem?
Cechy dobrego kelnera, takiego, z którego będą zadowoleni i goście i pracodawca, to przede wszystkim wysoka kultura osobista, uśmiech, otwartość i komunikatywność. Osoba na tym stanowisku musi być też cierpliwa i asertywna.
Jak powinna wyglądać kelnerka?
Kelner płci męskiej powinien nosić materiałowe czarne spodnie, czarne skarpety i półbuty, białą koszulę z długim rękawem oraz czarną muszkę. Kobiety pracujące w tym zawodzie powinny obsługiwać gości w czarnych spódnicach, cielistych rajstopach, białych bluzkach i czarnych butach.
Kto wybiera stolik?
Gdy przechodzimy przez salę sami, bez pomocy obsługi, pierwszy idzie mężczyzna, wybiera stolik, pyta, czy odpowiada on towarzyszce, odsuwa jej krzesło z lepszym widokiem na salę i siada przy stoliku po jej lewej stronie. Obsługa kelnerska rozpoczyna się od podania karty, zawsze z prawej strony.
Czy trzeba rezerwować stolik w restauracji?
Po pierwsze, nie w każdej restauracji jest możliwość rezerwacji. W innych, mimo, że nie jest to obowiązek, to zwyczajnie trudno będzie Ci znaleźć wolny stolik np. w piątek czy sobotę wieczór.
Czy kelner powinien pytac czy wszystko smakuje?
Niestety za pytaniem „czy smakowało” nie stoi prawdziwa intencja dowiedzenia się czy naprawdę smakowało. Nie stoi też chęć głębszej analizy oceny klienta – pytając np. „jak smakowało/jak państwo oceniają potrawę?” dajemy więcej pola do popisu naszemu klientowi.
Czy napiwek jest obowiązkowy?
Choć napiwki w Polsce nie są obowiązkowe, ich pozostawienie wpisuje się w znajomość zasad savoir-vivre’u. Dodatkowa suma przekazana dla obsługującego kelnera jest wyrazem naszego podziękowania i informacją o zadowoleniu z jego usług.