Jak zrobić makaron z niczego?


Makaron ugotuj „al dente” w osolonym wrzątku. Do misy lub wazy dodaj starty ser i mielony pieprz. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce wody z gotowania makaronu i mieszaj, aż ser się rozpuści i zamieni w kremowy i jedwabisty sos. Dodaj odcedzony makaron i energicznie wymieszaj.

Jak zrobić szybki i prosty sos do makaronu?

W litrowym garnku z grubym dnem roztapiamy masło, wsypujemy ser, wlewamy śmietankę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy pietruszkę, pieprz i sól. Odcedzony makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu wkładamy do ogrzanej miski, wlewamy sos, mieszamy i od razu podajemy.

Co zrobić na obiad gdy nie ma nic w lodówce?

Sprawdzonym pomysłem na obiad z pustej lodówki jest zapiekanka ziemniaczana. Jeżeli masz kilka ziemniaków, warzywa, szynkę kiełbasę lub kawałek mięsa wieprzowego czy drobiowego możesz zrobić aromatyczną zapiekankę.

Jak zrobić szybki i prosty makaron?

Makaron ugotuj „al dente” w osolonym wrzątku. Do misy lub wazy dodaj starty ser i mielony pieprz. Stopniowo dodawaj po 1 łyżce wody z gotowania makaronu i mieszaj, aż ser się rozpuści i zamieni w kremowy i jedwabisty sos. Dodaj odcedzony makaron i energicznie wymieszaj.

Co zrobić na obiad z niczego?

Zapiekanka to jedna z najłatwiejszych propozycji na szybki obiad z niczego. To jedno z tych dań, w którym można dosyć dowolnie potraktować poszczególne składniki. Efekt końcowy może dzięki temu nieco się różnić, ale na pewno zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Jak zrobić coś z niczego do jedzenia?

Żeby zrobić coś z niczego do jedzenia, tak naprawdę wystarczą same ziemniaki. To właśnie z nich można przygotować najwięcej sycących, smacznych i różnorodnych dań. Ziemniaki w wersji smażonej można przygotować z odrobiną cebulki i soli, która poprawia ich smak.

Co można zrobić w 5 minut na kolację?

Sięgnij na przykład po warzywny omlet, burgera z grillowanym serem albo klasyczną sałatkę, którą możesz wykorzystać też do obiadu. Idealna kolacja w 5 minut to umiejętność połączenia kilku składników tak, aby wspólnie tworzyły smaczną, zdrową przekąskę, idealną na wieczór.

Jak zrobić sos na szybko?

Jak zrobić sos śmietanowo serowy do makaronu?

Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmażamy czosnek. Następnie dodajemy przyprawy, śmietanę oraz ser corregio i na średnim ogniu gotujemy mieszając, tak by składniki się dobrze połączyły. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odlaniu spaghetti łączymy z sosem.

Jak zrobić sos śmietanowy do makaronu?

Cebulę bardzo drobno szatkujemy, następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i solimy. Wlewamy śmietanę i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, dorzucamy łyżkę startego parmezanu.

Jak zrobić dietetyczny sos do makaronu?

Na patelni zrumieńcie pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz przyprawy. Wlejcie do nich pomidory i poczekajcie aż w ciągu około 5 minut odparuje z nich część płynu. Wtedy sos będzie gotowy. Przygotowanie zajmie Wam około 10 minut.

Co zrobić żeby zagęścić sos?

Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. Aby zagęścić sos mąką, wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę mąki i dolać trochę letniej wody. Składniki należy dobrze wymieszać, by nie było grudek. Powstałą zawiesinę wlewamy powoli do garnka z gotującym się sosem.

Jak zrobić samemu sos śmietanowy do makaronu?

Cebulę bardzo drobno szatkujemy, następnie podsmażamy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i solimy. Wlewamy śmietanę i gotujemy, aż zacznie bulgotać. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem, dorzucamy łyżkę startego parmezanu.

Jak zrobić dietetyczny sos do makaronu?

Na patelni zrumieńcie pokrojoną w kostkę cebulkę, czosnek oraz przyprawy. Wlejcie do nich pomidory i poczekajcie aż w ciągu około 5 minut odparuje z nich część płynu. Wtedy sos będzie gotowy. Przygotowanie zajmie Wam około 10 minut.

Jak zrobić makaron domowy jajeczny?

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić jedno jajko, a następnie wlać odrobinę wody. Każde ciasto, które trzeba zagnieść zaczynam od wymieszania/zarobienie widelcem, kiedy główne składniki są mokre, lepkie i najchętniej przyklejają się do ręki.

Jak zrobić makaron domowy Magdy Gessler?

Przesiać mąkę, wbić jajka, dodać sól, wodę i zagnieść twarde ciasto. Wywałkować bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia. Posypać mąką, zwinąć w rulon, przesunąć do brzegu stolnicy. Kroić ostrym nożem wąskie paski i rozrzucić na stolnicy.

Jaka najlepsza mąką do robienia makaronu?

Kluczem do sukcesu są dobrej jakości produkty: mąka typu 00, czyli bardzo drobno mielona włoska mąka z wysoką zawartością glutenu (ewentualnie możemy użyć mąki pszennej typ 550). Dzięki mące typu 00 makaron jest sprężysty, łatwo go też ugotować al dente.

Co można dodać do makaronu?

Przepis można wzbogacić o jajko, rozbijane na patelni z makaronem, serem i szpinakiem pod koniec smażenia. Makaron z serem i szpinakiem pysznie smakuje też z suszonymi pomidorami ze słoika, świeżą bazylią lub ziołami, prażonymi ziarnami słonecznika, dyni i płatkami migdałowymi, albo orzeszkami piniowymi.

Co można szybko i łatwo upiec?

Można upiec babeczki, ciasteczka, muffiny, a nawet ciasto w filiżankach, które jest szybkie do wykonania i z pewnością zrobi wrażenie na gościach. A taki wypiek można przygotować rekordowo szybko – nawet w 3 minuty, łącznie z pieczeniem i wymieszaniem składników.

Co zrobić do jedzenia nie majac nic?

Ziemniaki kroimy w plasterki, solimy, posypujemy pieprzem i układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy plasterki cebuli i pokrojoną w kostkę wędlinę. Posypujemy majerankiem, solą i pieprzem i wlewamy trochę mleka. Wszystko zapiekamy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.

Co można zrobić z jajek na szybko?

Jajka potrafią zaspokoić wiele kulinarnych wymagań – od prostych propozycji, takich jak omlety, jajecznica czy jajka poszetowe, przez różnego rodzaju burgery i kotleciki, po muffiny, sałatki, pasty i wiele innych.

Jak zrobić pyszny deser z niczego?

Przygotowanie deseru zacznij od roztrzepania jajka z mlekiem. W powstałej jajeczno-mlecznej miksturze namocz chleb, obtocz go w bulce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. Gdy kromki nabiorą jasnozłotego koloru zdejmij je z patelni. Można podawać z dżemem.

Jak zrobić coś słodkiego z niczego?

Można zrobić z nich kisiel, budyń, pudding albo mus owocowy. Doskonale smakują przyrządzone z nich również sorbety lodowe i smoothies. Wśród szybkich słodkości wyróżnić trzeba też naleśniki, gofry i racuchy. To mączne desery, które przygotować można na bazie różnych mąk, wzbogacone wieloma dodatkami.

Jak zrobić dobry sos z niczego?

Jak zrobić ciemny sos z mąki?

Wywar wlewamy do rondelka. Doprowadzamy do wrzenia. Mąkę rozprowadzamy w winie i powoli, cienkim strumieniem wlewamy zawiesinę do wrzącego wywaru, jednocześnie energicznie mieszając go trzepaczką. Powstały w ten sposób sos powinien mieć konsystencję luźnego kisielu.

Jak zrobić prosty sos serowy?

Masło rozpuść w rondelku, wsyp mąkę i podsmażaj, mieszając, aż mąka lekko się zezłoci. Wlej zimne mleko i mieszaj energicznie, podgrzewając na małym ogniu, aż powstanie gładka masa. Następnie wlewaj stopniowo bulion, cały czas mieszając. Gotuj 7-10 minut i wciąż mieszając, wsypuj po trochu ser żółty.