Jeśli goście zapoznają się z menu, kelner podchodzi do nich i z zainteresowaniem pyta, czy może przyjąć zamówienie. Powinien kierować się wtedy następującymi zasadami: przyjąć właściwą postawę, stanąć po lewej stronie gościa, odpowiadać na pytania gości, doradzać przy wyborze potraw i napojów.Po pierwsze, przyjmując zamówienie od gościa, kelner powinien stać wyprostowany, po lewej stronie klienta. Dobrze wyszkolony pracownik zna odpowiedź na każde pytanie i potrafi odpowiednio doradzić rodzaj napoju czy potrawy. Treść zamówienia zapisuje na kartce lub prościej, używając tabletu i systemu POSbistro.
Jak kelnerzy Zapamietuja zamówienia?
W niektórych lokalach kelnerzy przyjmując zamówienie zapamiętują je, nie wspomagając się kartką papieru. Czasem powtórzą jeszcze raz, aby upewnić się, że goście zamawiali konkretne potrawy. Zapamiętanie kilku potraw i napojów sprawia, że klient czuje się doceniony i profesjonalnie obsłużony.
Czy kelner powinien pytac czy wszystko smakuje?
Niestety za pytaniem „czy smakowało” nie stoi prawdziwa intencja dowiedzenia się czy naprawdę smakowało. Nie stoi też chęć głębszej analizy oceny klienta – pytając np. „jak smakowało/jak państwo oceniają potrawę?” dajemy więcej pola do popisu naszemu klientowi.
Jak powinna wygladac obsluga kelnerska?
Obsługa gościa – wskazanie stolika, zbieranie zamówień, pomoc w wyborze dania, jeśli klient sobie tego życzy, a także podawanie gościom zamówionych potraw. Kelner odpowiedzialny jest też za prowadzenie rachunku klienta, odpowiadanie na zadane pytania, a także przekazywanie skarg lub pochwał.
Jak powinna zachowywać się kelnerka?
Kelnerka musi cechować się opanowaniem i cierpliwie udzielać informacji na temat oferty restauracji. Przyjmowanie wielu zamówień, podawanie dań i rachunków – kelnerka ma bardzo dużo obowiązków. Z tego względu powinna wyróżniać się podzielnością uwagi. Dzięki temu nie popełni błędu i nie zapomni o żadnym zadaniu.
Jak powinna wygladac obsluga kelnerska?
Obsługa gościa – wskazanie stolika, zbieranie zamówień, pomoc w wyborze dania, jeśli klient sobie tego życzy, a także podawanie gościom zamówionych potraw. Kelner odpowiedzialny jest też za prowadzenie rachunku klienta, odpowiadanie na zadane pytania, a także przekazywanie skarg lub pochwał.
Co powinien mieć przy sobie kelner?
Kelner musi znać zasady obsługi klienta. Odpowiednie serwowanie potraw, właściwy dobór naczyń, sztućców – to wszystko świadczy o profesjonaliźmie. Stosowanie zwrotów grzecznościowych, kultura słowa to sprawy oczywiste. Kelner powinien wiedzieć co sprzedaje.
Czy praca kelnerki jest ciężka?
Praca na stanowisku kelnera i kelnerki to dla jednych dorywcza praca podczas studiów, a dla innych plan na życie. Bez względu na podejście — do łatwych ona nie należy. Wiąże się z nią bowiem wiele obowiązków, stres, zmiany często po kilkanaście godzin bez chwili na przerwę i trudna relacja z klientem.
Z której strony kelner podaje talerz?
Etykieta wymaga, aby z prawej strony podawać kartę menu, a z lewej czyste talerze. Obsługa gości to przede wszystkim ustalone zasady savoir – vivre. Każdy kelner pracujący w porządnym lokalu gastronomicznym, powinien kierować się zasadami dotyczącymi obsługi gości, wyniesionymi ze szkoły lub szkoleń.
Kiedy kelner może zabrać talerz?
Jeżeli skończyliśmy jeść, układamy widelec i nóż razem na tzw. godzinę 5, to znak dla kelnera, że skończyliśmy już jedzenie i można zabrać talerz.
Czy kelnerka może mieć rozpuszczone włosy?
Włosy muszą być czyste, uczesane, a jeżeli są dłuższe, niż do ramion – spięte. Kiedyś absolutnie niedopuszczalne były długie włosy u mężczyzn.
Czy kelnerka może mieć makijaz?
Obuwie dla kobiet powinno mieć zakryte palce i pięty. Wskazany jest delikatny makijaż i biżuteria, które podkreślą jej urodę.
Ile osób przypada na jednego kelnera?
Na 15 osób ma przypadać jeden kelner. Ma on obsługiwać te same stoły przez całą imprezę. Kelnerzy muszą też być przy tzw. stołach samoobsługowych z kawą, herbatą, ciastami, zimnymi przekąskami, wiejskimi specjałami, barami sałatkowymi, lodziarniami itp.
Kiedy kelner może zabrać talerz?
Jeżeli skończyliśmy jeść, układamy widelec i nóż razem na tzw. godzinę 5, to znak dla kelnera, że skończyliśmy już jedzenie i można zabrać talerz.
Z której strony kelner przyjmuje zamówienie?
Jeśli goście zapoznają się z menu, kelner podchodzi do nich i z zainteresowaniem pyta, czy może przyjąć zamówienie. Powinien kierować się wtedy następującymi zasadami: przyjąć właściwą postawę, stanąć po lewej stronie gościa, odpowiadać na pytania gości, doradzać przy wyborze potraw i napojów.
Z której strony zbiera się brudne naczynia?
Również z prawej strony nalewa się alkohol i napoje. Brudne naczynia zbiera się zachodząc od prawej strony gościa.
Z której strony kelner podaje talerz?
Etykieta wymaga, aby z prawej strony podawać kartę menu, a z lewej czyste talerze. Obsługa gości to przede wszystkim ustalone zasady savoir – vivre. Każdy kelner pracujący w porządnym lokalu gastronomicznym, powinien kierować się zasadami dotyczącymi obsługi gości, wyniesionymi ze szkoły lub szkoleń.
Jak kelnerzy Zapamietuja zamówienia?
W niektórych lokalach kelnerzy przyjmując zamówienie zapamiętują je, nie wspomagając się kartką papieru. Czasem powtórzą jeszcze raz, aby upewnić się, że goście zamawiali konkretne potrawy. Zapamiętanie kilku potraw i napojów sprawia, że klient czuje się doceniony i profesjonalnie obsłużony.
Z której strony podaje się jedzenie?
potrawy podaje się zawsze z lewej strony siedzącego gościa, tylko napoje i zupy z prawej. Opróżnione talerze zabieramy z prawej strony, czyste podajemy z lewej.
Kto pierwszy składa zamówienie w restauracji?
Najpierw zamawia kobieta, a potem mężczyzna. Tak samo obsługa kelnerska powinna najpierw podawać potrawy kobiecie. Zasada obowiązuje też przy nalewaniu i podawaniu napojów.
W jakich godzinach pracuje kelner?
Praca jest ciężka, często po 16 godzin dziennie. Wszystko zależy od ruchu w lokalu, jego wielkości, wymagań pracodawcy, ale do najlżejszych z pewnością nie należy.
Ile zarabia kelner za noc?
Ile zarabia kelner na weselu? Dbanie o zapewnienie wysokiej jakości obsługi dla uczestników zabawy weselnej jest opłacalne. Bowiem za godzinę kelnerowania w nocy można otrzymać wynagrodzenie w kwocie 30 – 35 złotych brutto.
Ile zarabia kelnerka w weekendy?
Należy pamiętać, że zarobki kelnera to nie tylko wynagrodzenie zasadnicze ale także napiwki. A te potrafią być często drugą pensją. W dużych miastach w popularnych miejscach kelner może zarobić nawet dodatkowe 1000 zł w weekend , a w tygodniu około 500 zł.